informace o starých knihách: www.staré-knihy.cz | výkup knih | prodej knih

Kam se starými knihami / Recyklace knih

Máte rádi knihy a myslíte si, že by neměly končit v popelnici? Co se starými knihami, které se Vám již nikam nevejdou? Můžou se knihy recyklovat? Předvedeme několik nápadů jak se starými knihami naložit.

Udělejte radost rodině a přátelům

Pokuste se knihy nabídnout svým známým, příbuzným, spolupracovníkům. Klidně i lidem, které příliš neznáte. Zjistíte, že lidé mají knihy rádi a možná i najdete spřízněnou duši.

Knihy prodejte

Nabídněte své knihy do antikvariátu. Některé antikvariáty Vám nabídnou, že se postarají i o knihy, které nevykupují. Je dobré se raději již předem o této možnosti informovat.
Můžete zkusit knihy prodat i sami, například přes aukro.cz. Zde zřejmě dostanete vyšší cenu za kus, což je vyváženo Vaší prací.

Nechte knihy cestovat

Zkuste knihu odložit ve vlaku, nebo jiném prostředku veřejné dopravy. Určitě se najde někdo, kdo si bude chtít ukrátit dlouhou chvíli četbou. Vaše kniha tak může udělat radost ještě mnoha lidem. Tuto činnost provádí organizovaně i různé spolky přátel knih, např. "Knihotoč", nebo "Knihy na cestách".

Zkuste místní knihovnu

Oslovte s nabídkou místní knihovnu, charitu popřípadě jinou dobročinnou instituci ve Vašem okolí. Většina knihoven bývá často doslova zavalena vlastními tituly, které se nepůjčují, nelze proto očekávat, že budou z vaší nabídky nadšeni.

Využijte své kreativity

Z knih se dá vytvořit prakticky cokoliv: hezká dekorace, socha a třeba i dům. Možná by Vaše knihy ráda přijala nějaké škola jako pracovní materiál do výtvarné výchovy. Pěknou inspiraci nabízí například toto video: "Jak vyrobit z knihy kabelku?" Profesionální knižní dílo si můžete prohlédnout (i osobně) například v Městské knihovně v Praze.

Opravdová recyklace

Kniha není jenom papír! Desky knihy bývají u pevné vazby složeny z vrstev látky a papíru. Protože většina sběren knihy v živém stavu nevykupuje, je nutné napřed vyjmout knižní blok = vytrhnout knihu z vazby. Dle konkrétní sběrny surovin získáte zhruba 1 Kč za 1 kg papíru (2010). Tento způsob recyklace lze doporučit pouze mimořádně otrlým jedincům, neboť samotné pomyšlení na trhání knihy může vyvolávat u slabších jedinců (a knihomolů) lehké závratě.

Vložil: admin 23. 1. 2011

Komentáře:

29. 2. 2016 - 13.20 Host: (46.135.143.3) Zdravim..nasel jsem v pozustalosti svazane casopisy Texasky Jack. Maji opravdu takovou hodnotu jak se uvadi na Aukru? A kde mi takovou knihu oceni realne. Diky.

Vložit komentář

Pokud se budete chtít vložit komentář, musíte se vlevo nahoře přihlásit, nebo zaregistrovat.
Toto je pouze ochrana proti spamu, proto postačuje i symbolická registrce s náhodnými údaji.

Registrace
Jméno:
Heslo:
E-mail:
Kontrolní otázka:
Pejsek má nohy.
Hledat knihu
Rozcestnik Co s knihami?
Staré verneovky
Mezi lovci knih
O tomto webu

Prodej knih
Výkup knih
Přidejte antikvariát!
kontakt: info@stare-knihy.cz     Přidejte Váš antikvariát!